• 05 MAI 16

  TUMORILE TESTICULARE

  Tumorile testiculare  sunt relativ rare si reprezintă aproximativ 1-1,5%  din totalul de cancere la bărbat, dar totodată este  cel mai raspândit cancer la tinerii  între 15 si 35 ani.

  FACTORI DE RISC

  Printre cauzele cele mai des întălnite  se află  criptorhidia și ectopia testiculară. Un testicul criptorhidic reprezintă risc de cancerizare de 40 ori mai mare decat un testicul normal. Tumorile testiculare se întălnesc aproape exclusiv la tineri pană în 45 de ani.

  DIAGNOSTIC

  Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic ce pune în evidență cresterea în dimensiuni a testiculului, dureri testiculare, masa tumorală abdominală sau dureri de spate. Marcherii tumorali specifici pentru tumorile testiculare sunt :

  • Alfa fetoproteina
  • Beta HCG
  • LDH

   

  TRATAMENT

  Cancerul testicular este considerat unul dintre cele mai vindecabile cancere (rata de success de aproximativ 94%), dacă tumora este diagnostică in stadii incipiente și se respectă protocolul de tratament.

  Orhidectomia radicală – dacă investigațiile anterioare ridică suspiciunea de cancer testicular, pacientului i se propune intervenția chirurgicală de extirpare a testiculului. Examenul histopatologic va determina cu exactitate tipul de cancer.

  Exista doua tipuri de cancer testicular:

  • seminom testicular – apar la toate grupele de varsta si sunt mai putin agresive
  • tumori nonseminomatoase (teratom, coriocarcinom, tumori de sac Yolk, carcinom embrionar) – sunt caracterizate printr-o creștere mai rapidă și chiar prin metastazare mai agresivă.

   

  STADIALIZARE

  Stadialzarea se face pe baza analizelor de laborator, tomografie abdominală și toracică, scintigrafie osoasă.

  Stadiul 1- tumora este limitată la testicul

  Stadiul 2- sunt prezenți ganglioni tumorali la nivelul abdomenului

  Stadiul 3- tumora prezintă metastaze pulmonare, hepatice sau cerebrale

  TRATAMENT

  Tratamentul este diferit in funcție de tipul histopatologic al tumorii testiculare.

  • Seminom testicular

  În funcție de stadiul tumorii se va efectua urmarire prin teste de laborator (marcher tumorali) chimio- si radioterapie. Tratamentul chirurgical constă în extirparea ganglionilor intraabdominali, numită limfodisecție retroperitoneală.

  • Tumori nonseminomatoase

  Se face chimioterapie urmată de limfodisecția retroperitoneală pentru masele tumorale mai mari de 1 cm.

   

  URMARIRE POSTOPERATORIE

  Se recomandă urmarirea post-tratament și postoperatorie minim 5 ani, timp în care se vor efectua:

  • Marcheri tumorali la 3 luni
  • Radiografie pulmonară la 6 luni
  • Tomografie abdominopelvină la 3 și 12 luni (dacă se decide doar supraveghere) sau la 12 luni daca s-a efectuat limfodisecție retroperitoneală.