TUMORILE TESTICULARE
Tumorile testiculare sunt relativ rare si reprezintă aproximativ 1-1,5% din totalul de cancere la bărbat, dar totodată este cel mai raspândit cancer la tinerii între 15 si 35 ani.
FACTORI DE RISC
Printre cauzele cele mai des întălnite se află criptorhidia și ectopia testiculară. Un testicul criptorhidic reprezintă risc de cancerizare de 40 ori mai mare decat un testicul normal. Tumorile testiculare se întălnesc aproape exclusiv la tineri pană în 45 de ani.
DIAGNOSTIC
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic ce pune în evidență cresterea în dimensiuni a testiculului, dureri testiculare, masa tumorală abdominală sau dureri de spate. Marcherii tumorali specifici pentru tumorile testiculare sunt :
- Alfa fetoproteina
- Beta HCG
- LDH
TRATAMENT
Cancerul testicular este considerat unul dintre cele mai vindecabile cancere (rata de success de aproximativ 94%), dacă tumora este diagnostică in stadii incipiente și se respectă protocolul de tratament.
Orhidectomia radicală – dacă investigațiile anterioare ridică suspiciunea de cancer testicular, pacientului i se propune intervenția chirurgicală de extirpare a testiculului. Examenul histopatologic va determina cu exactitate tipul de cancer.
Exista doua tipuri de cancer testicular:
- seminom testicular – apar la toate grupele de varsta si sunt mai putin agresive
- tumori nonseminomatoase (teratom, coriocarcinom, tumori de sac Yolk, carcinom embrionar) – sunt caracterizate printr-o creștere mai rapidă și chiar prin metastazare mai agresivă.
STADIALIZARE
Stadialzarea se face pe baza analizelor de laborator, tomografie abdominală și toracică, scintigrafie osoasă.
Stadiul 1- tumora este limitată la testicul
Stadiul 2- sunt prezenți ganglioni tumorali la nivelul abdomenului
Stadiul 3- tumora prezintă metastaze pulmonare, hepatice sau cerebrale
TRATAMENT
Tratamentul este diferit in funcție de tipul histopatologic al tumorii testiculare.
- Seminom testicular
În funcție de stadiul tumorii se va efectua urmarire prin teste de laborator (marcher tumorali) chimio- si radioterapie. Tratamentul chirurgical constă în extirparea ganglionilor intraabdominali, numită limfodisecție retroperitoneală.
- Tumori nonseminomatoase
Se face chimioterapie urmată de limfodisecția retroperitoneală pentru masele tumorale mai mari de 1 cm.
URMARIRE POSTOPERATORIE
Se recomandă urmarirea post-tratament și postoperatorie minim 5 ani, timp în care se vor efectua:
- Marcheri tumorali la 3 luni
- Radiografie pulmonară la 6 luni
- Tomografie abdominopelvină la 3 și 12 luni (dacă se decide doar supraveghere) sau la 12 luni daca s-a efectuat limfodisecție retroperitoneală.